אורי וולטש

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף אורי וולש)
אורי וולטש
לידה 1922
המבורג, גרמניה
פטירה 24 באפריל 2024 (בגיל 102 בערך)
תל אביב
תאריך עלייה 1933
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות צבא ההגנה לישראל
דרגה סגן אלוף  סגן אלוף
תפקידים בשירות
הצנזור הצבאי הראשי
תפקידים אזרחיים
ראש מועצת מצפה רמון
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אורי וולטש (22 ביוני 1922 בהמבורג, גרמניה24 באפריל 2024 בתל אביב) היה הצנזור הצבאי הראשי בין אוגוסט 1953 לינואר 1955, וראש מועצת מצפה רמון מנובמבר 1964 עד נובמבר 1969.

וולטש עלה לארץ ישראל בשנת 1933.[1]

הוא החליף את סגן-אלוף אבנר בר-און בתפקיד הצנזור הצבאי הראשי באוגוסט 1953.

ב-4 בספטמבר 1954 העביר ראש אגף המודיעין אלוף-משנה בנימין גיבלי לצנזור הצבאי הראשי סגן-אלוף אורי וולטש את הוראת הרמטכ"ל רב-אלוף משה דיין להטיל איפול מוחלט על שחרורם הצפוי של חיילי הלגיון הירדני שנשבו על ידי צה"ל, כחלק מעסקת חליפין שנועדה להביא לשחרורו של סמל יצחק ג'יבלי שנפל בשבי הירדני חודשיים קודם לכן במבצע ברוך 1. האיפול נדרש בשל חשש כי קציני לגיון קיצונים יחבלו בעסקת החליפין, ואולי אפילו ירצחו את ג'יבלי. גיבלי הסביר לוולטש כי יש לאסור גם ציטוט ידיעות בנושא זה ממקורות במזרח ירושלים או ברבת עמון. השניים שקלו אם להעביר הוראה מפורשת על האיפול למערכות העיתונים – ובכך להסב את תשומת-לבם לנושא – ולבסוף סוכם שלא להודיע דבר אלא לפסול כל חומר בנדון שיוגש לצנזורה. למחרת הודיע רדיו רמאללה על שחרור חיילי הלגיון. "ידיעות אחרונות" התקשר לצנזורה ושאל אם מותר לצטט את הידיעה, ונענה בשלילה. אך העיתון "הדור" פרסם את הידיעה בכותרת ראשית. עקב זאת ביטלה הצנזורה את האיסור לצטט מקורות זרים. ב-9 בספטמבר 1954 הופיעה ב"זמנים" ידיעה תחת הכותרת "מאמצים לשחרורו של יצחק ג'יבלי", אשר קישרה בין שחרור חיילי הלגיון לבין גורלו של חייל צה"ל השבוי. "מעריב" של אותו יום העתיק את הידיעה. בירור שנערך בצנזורה העלה שהידיעה הוגשה לבסיס הצנזורה בירושלים, וראש המשמרת אישר אותה. להצדקתו טען שהידיעה הסתמכה על "חוגי האו"ם", וכי בהוראות הקבע שלו לא היה כל אזכור של הסמל ג'יבלי. ראש המשמרת הודה ששגה בכך שלא התקשר עם הממונים עליו וקיבל את הנחיותיהם.

סמל ג'יבלי שוחרר לבסוף והוחזר בשלום לישראל, אך רב-אלוף דיין זעם על הפרסום, ובינואר 1955 הדיח את סגן-אלוף וולטש בגינו, אף על פי שוולטש נהג כפי שנהג בעקבות סיכום עם הממונה עליו, אלוף-משנה בנימין גיבלי. ב-1 בפברואר 1955 שב סגן-אלוף אבנר בר-און לכהן כצנזור צבאי ראשי.

וולטש מונה למנהל מפעל אבן וגבס "רימון" של תעשיית אבן וסיד במצפה רמון. בתפקידו זה זכה בפרס העבודה של ההסתדרות הכללית לשנת ה'תשכ"ד.[2]

בנובמבר 1964 נבחר לראש מועצת מצפה רמון,[3] אף שהתגורר בהרצליה.[4] הוא סיים את כהונתו בנובמבר 1969, לאחר שלא הציג את מועמדותו בבחירות.[5]

במלחמת ששת הימים גויס למילואים ומונה לסגן המושל הצבאי של עזה.[6]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]