פורטל:חיפה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

סמל העיר חיפה.

חֵיפָהערבית: حَيْفَا - חַיְפַא) היא העיר השלישית באוכלוסייתה בישראל, והיא משמשת כעיר נמל וכמרכז המטרופולין הצפוני. שורשיה מגיעים עד המאה ה-3 לפנה"ס. היא משתרעת על אזורים מישוריים שלמרגלות הר הכרמל, על חופי הים התיכון וכן על שטחים נרחבים על ההר עצמו.
אזור מרכז הכרמל כיום
אזור מרכז הכרמל כיום

מרכז הכרמל (או כרמל מרכזי‏‏) שבחיפה, הוא אזור מגורים, תרבות ופנאי על רכס הכרמל.

עד אמצע המאה ה-19 לא שימש רכס הכרמל למגורים, פרט למגורים ארעיים של רועים ומתבודדים, משום שהיה מרוחק מאזור החוף ומחיפה העתיקה מוקפת החומה. הבעלות על אדמות רכס הכרמל התחלקה בין המדינה, המסדר הכרמליתי, ותושבי הכפר הערבי א-טירה (במקום בו כיום נמצאת העיר טירת כרמל). על ההר התפרסה דרך משובשת אחת הידועה בשם "הדרך העליונה" (בניגוד ל"דרך התחתונה" הנקראת כיום "דרך ההגנה").

במהלך המאה ה-19 רכש המסדר הכרמליתי נחלות בסטלה מאריס ובוואדי שיח‏‏. התיישבות הגרמנים הטמפלרים על הכרמל בסוף המאה ה-19 סימנה את תחילת פיתוח המקום. קניית אדמות האזור על ידי חברת הכשרת היישוב, בשלהי מלחמת העולם הראשונה, הביאה לפיתוח האזור כשכונה יהודית מוקפת גנים, כפי שהיא מוכרת כיום.

עתה יכלו להווכח מה מועילה היא הרכבת המרחפת. תחת פסי הברזל הכפולים והעבים חלפו התיבות הגדולות ביעף, גבוה מעל אמצע הרחוב, בלי להפריע את הולכי הרגל ובלי להיות מופרעים על ידיהם.

בניין בית הצדק העולמי בחיפה - בניין לבן בסגנון קלאסי על רקע גן פורח
בניין בית הצדק העולמי בחיפה

העלייה לרגל לאתרים הקדושים לבהאים בישראל נעשית בסיור מודרך בחלקו שנמשך תשעה ימים.‏ ההשתתפות כרוכה ברישום מוקדם ואורכה של רשימת ההמתנה עומד בהווה על שלוש עד ארבע שנים‏‏ מרגע קבלת הפנייה. בני הדת הבהאית המעוניינים לבקר בישראל שלא במסגרת התוכנית המודרכת, חייבים לקבל לשם כך את הסכמתו של משכן הצדק העולמי, וזאת ללא קשר למטרת ביקורם בארץ. בהאים המעוניינים להגיע לישראל אך ורק כדי לבקר במקומות הקדושים בחיפה או בעכו, רשאים להגיע לביקור בן שלושה ימים לכל היותר ולשהות באזור חיפה ועכו משך שלושה או ארבע לילות בלבד.

דיוקן של אבא חושי, מעשה הצייר יבניאל

ערך מרכזי: התפתחות אורבנית של חיפה
שכונות עיקריות: מרכז הכרמל - הדר הכרמל - המושבה הגרמנית - העיר התחתית - נווה שאנן - כבאביר - בת גלים - אחוזת שמואל - חליסה - קריית חיים - קריית שמואל - רמת ויז'ניץ - כרמל מערבי - כרמל צרפתי - דניה - קריית רבין (קריית הממשלה המחוזית בחיפה)
מבנים מוניציפליים וממשלתיים: בניין עיריית חיפה - מגדל המפרש
מוזיאונים: מוזיאון העיר חיפה - מוזיאון חיפה לאמנות - מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית - המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל - המוזיאון לתולדות המחשב האישי בישראל - מוזיאון הכט - קסטרא - המוזיאון הימי הלאומי - מוזיאון ההעפלה וחיל הים - מוזיאון רכבת ישראל - המוזיאון לפרהיסטוריה ע"ש משה שטקליס - מוזיאון דגון - מוזיאון מאנה כץ
מבני ציבור שונים: מרכז קונגרסים בינלאומי חיפה - מגדל חברת החשמל - בית החולים האיטלקי - אצטדיון סמי עופר - ממגורות דגון - מגדל אשכול - בית הכט - בית הגפן - בית החסד - גשר רושמיה

אתרים בעלי חשיבות דתית: המרכז הבהאי העולמי - הר הכרמל - סטלה מאריס - מערת אליהו - מסגד אל-ג'רינה - בית החסד
מפה סכמטית של המושבה הגרמנית – מסומנים מספרי הבתים של הטמפלרים שנותרו עד ימינו (המספרים מציינים את מספרי הבתים בשדרות בן-גוריון)

צפון לכיוון נמל חיפה ומפרץ חיפה
דרך העצמאות דרך העצמאות
1
שדרות בן-גוריון 2
דרך יפו דרך יפו
שרידי מלון כרמל, בבעלות משפחת קראפט – 5
8 – בית דיק
11 – בית העם הטמפלרי
13 – מכון הרדג; נמצא מאחורי בית החייל המודרני
12 – בית שומאכר
בית ד"ר שמידט – 15
16 – בית אוליפנט
17
שדרות המגינים שדרות המגינים
19
21
שדרות בן-גוריון 24
26
31 28 מלון אפינגר
רחוב מרדכי אנילביץ' רחוב מרדכי אנילביץ'
30
32
40
דרך אלנבי דרך אלנבי
48 – העמותה לתיירות ונופש חיפה
רחוב הגפן רחוב הגפן
דרום לכיוון הר הכרמל והמרכז הבהאי העולמי

מפה סכמטית של המושבה הגרמנית – מסומנים מספרי הבתים של הטמפלרים שנותרו עד ימינו (המספרים מציינים את מספרי הבתים בשדרות בן-גוריון)
מגדלי פנורמה
מגדלי פנורמה
מבט מגני המרכז הבהאי העולמי לעבר המושבה הגרמנית הפרושה למרגלותיהם
מבט מגני המרכז הבהאי העולמי לעבר המושבה הגרמנית הפרושה למרגלותיהם
תל אבו הואם כפי שצויר בשנת 1840 על ידי הצייר האנגלי ויליאם הנרי ברטלט, הציור נמצא במוזיאון הימי הלאומי
תל אבו הואם כפי שצויר בשנת 1840 על ידי הצייר האנגלי ויליאם הנרי ברטלט, הציור נמצא במוזיאון הימי הלאומי

גורדי שחקים

מוסדות תרבות ואמנות

פסטיבלים

גנים

מרכזי מסחר ובילוי

שרידי יישובים קדומים

לחצו כדי להקטין חזרה
רכבת מרכזרכבל חיפהמנהרות הכרמלכרמליתרכבת בת גליםמרכזית חוף הכרמלמרכזית המפרץרכבת ישראלמטרוניתאוניברסיטת חיפההטכניוןרכבלית
לדף הקובץ
תמונה אינטראקטיבית (לחצו להסבר)‏

תרשים של מערך התחבורה הציבורית בחיפה:
רכבת ישראל (בשחור), כרמלית (בכחול), מטרונית (בצהוב), רכבל חיפה (בירוק), רכבלית (באדום) ותחנות אוטובוסים מרכזיות מרכזית המפרץ ומרכזית חוף הכרמל
חזית המוזיאון (2006).
חזית המוזיאון (2006).

המוזיאון הימי הלאומי של מדינת ישראל ממוקם בנקודת המפגש בין הר הכרמל לים התיכון, לרגלי סטלה מאריס, ובקרבת מוזיאון ההעפלה וחיל הים, מערת אליהו ורכבל חיפה. המוזיאון הוקם בשנת 1953 והוא מבוסס על אוספו הפרטי של מייסד המוזיאון ומנהלו הראשון אריה בן אלי. בשנת 1972 עבר המוזיאון למיקומו הנוכחי. המוזיאון מציג תערוכות הקשורות לנמלי ואיי הים התיכון בכלל ונמלי וחופי ארץ ישראל בפרט, וכן את תולדות הספנות העברית במאה ה-20, כמו גם מוצגים ארכאולוגיים מהעת העתיקה. במוזיאון מוצגות תערוכות מתחלפות של אמנים המבטאות את קשר של האדם לים.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום: